Veliko finale Fedeksa u četiri čina

Može biti samo jedan! Prvi među golferima sveta za sezonu 2014/15 biće određen u četiri naredne sedmice plejofa Fedeks kupa, kroz planetarni događaj za koji ukupan zbir redovnih nagrada i bonusa premašuje 67 miliona dolara.

Veliko finale, po svojevrsnom nokaut sistemu počeće prvim stepenikom u četvrtak 27. avgusta turnirom The Barclays. Na teren Plainfield u Nju Džersiju trebalo bi da izađe 125 prvorangiranih igrača sa Fedeksove liste. U nedelju će se znati ko će osvojiti nove bodove, ali i kojih 25 igrača neće biti naredne sedmice u drugom krugu u Bostonu, na Deutsche Bank Championship-u. Za treću etapu, potom, sredinom septembra u Čikagu na BMW Championship-u kvalifikovaće se 70 prvoplasiranih iz Bostona. Oni će se boriti za prvih 30 mesta koja garantuju učešće u Atlanti od 24. do 27. septembra na Coca Cola Championship-u, završnom događaju sezone, gde će na terenu golf kluba Ist Lejk biti krunisan novi Fedeksov šampion i okićen sa dodatnih desetak miliona dolara bonusa.

cup-fedex-cup-trophy-golf_3193212

PGA Tour sezona počela je prošlog oktobra sa sa Fris.com Open, a završila prošle sedmice 43. turnirom po redu Wyndham Championship-om, na kome su mnogi, uključujući i legendarnog Tajgera Vudsa pokušavali da uhvate posljednji voz za Nju Džersi.

Tokom godine u zavisnosti od rezultata turnira kreirana je rang lista. Pobednici na redovnim turnirima PGA dobijali su po 500 poena, na mejdžorima 600, na World Golf Championship-u 550 i tako redom. Trenutno prvorangirani Džordan Spit tako je sakupio 4.169 poena, drugi je Džejson Dej sa 2.459, treći Baba Votson sa 2.407, deveti Rori Mek Ilroj sa 1.567 bodova…

Posebno interesovanje miliona poklonika golfa sigurno će prvog dana biti usmereno upravo prema flajtu u kome će se u četvrtak naći zajedno trojica trenutno prvoplasiranih, Spit, Džejson i Votson. Iako je Spit zbog konstatne forme nesporni favorit, stvari se, iz sedmice u sedmicu, mogu drastično promeniti, jer pobednicima na svakom od četiri naredna turnira pripada četvorostruko više bodova nego tokom redovne sezone – po 2.000. Ovakva raspodela, na drugoj strani, ostavila je prostora za kalkulacije, pa je tako Rori Mek Ilroj najavio da će propustiti prvi turnir The Barclaus, navodeći da svom povređenom članku zbog koga je odsustvovao sa golf terena u julu namerava da obezbedi još jednu sedmicu odmora. Njegovim naumom krenuo je i Luj Osthjuzen koji je trenutno 28. na Fedeksovoj listi sa 1.088 bodova. Računica je, očigledno, da ne postoje ni teoretske šanse da njih dvojica mogu ispasti u prvom krugu, odnosno da ih neigranje može izgurati izvan prvih 100.

Uvođenjem Fedeks kupa PGA Tour ušao je u novu eru 2007. godine. Prvi pobednik bio  je Tajger Vuds koji je svojoj zaradi pripojio i deset miliona dolara nagrade. On je to ponovio i 2009. godine, a između titulom i milionima okitio se Vidžej Sing. Džim Fjurik pobedio je 2010, Bil Has 2011, Brent Snedeker 2012,  Henrik Stenson 2013, a Bili Horšel prošle godine.

Odbrojavanje za novog šampiona je počelo.