Veliko finale Fedeks kupa u Atlanti

Na terenu golf kluba Ist Lejk u Atlanti 30 najbolje plasiranih golfera, od četvrtka 24. septembra do nedelje 27. septembra odlučiće ukupnog šampiona Fedeks kupa i dobitnika bonusa od 10 miliona dolara. Iako je Džejson Dej nakon trijumfa na čikaškom BMW Championship-u prošle sedmice prikupio do sada 6.680 bodova, ispred Džordana Spita sa 4.392 boda, uz znatno veću razliku prema trećeplasiranom Rikiju Fauleru, četvrtom Henriku Strensonu i petom Babi Votsonu, ništa još nije odlučeno.

Zapravo, finale tek sada počinje četvorodnevnim takmičenjem koje golferi znaju jednostavno kao The TOUR. Svi dodašnji bodovi služe da odrede poredak od prvog do 30. mesta, a onda se resetuju. Tako, prvoplasirani Džejson Dej u četvrtak startuje sa “svega” dve hiljade poena, Spit sa 1.800, treći sa 1.600, četvrti sa 1.440 poena, peti 1.280 i tako do poslednjeg  sa 184 poena.

Matematićki model osmišljen za ovu priliku stavlja prvih pet igrača sa liste u poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini. Dovoljno je da neko od njih pobedi u Atlanti i biće ukupni pobednik Fedeks kupa. Svima ostalima potrebno je da pobede, ali i da se slože druge kockice, odnosno da igrači sa vrha liste odigraju slabije. Teoretske šanse da osvoji Fedeks kup, tako ima i tridesetoplasirani Heris Ingliš. Ali, potrebno je izmedju ostalog da Džejson Dej završi na posljednjem mestu na The TOUR-u. Sa druge strane, teoretski, Džeson Dej bi mogao da bude ukupni pobednik ako završi na 29. mestu, ali bi zato i njegovi direktni konkurenti iz petorke trebalo da odigraju krajnje loše. Mnogi se sećaju Fedeks kupa 2012. godine, kada je Rori Mekilroj u završni meč ušao sa dve pobede iz plejofa, a Brent Snedeker bez ijednog trijumfa, ali ušuškan u prvih pet. A onda je Snedeker odigrao partiju života i pobedio.

Uzbuđenja očigledno neće nedostajati, a pored Fedeks kupa očekuje se i da se vidi da li je ostvareni dečački san Džejsona Deja, koji je od ove sedmice zauzeo prvo mesto na svetskoj rang listi, ispred Rorija Mekilroja i Džordana Spita, još jedna sezonska pojava ili nešto na šta će golferska javnost morati da se navikne.

Teren Ist Lejk Golf Kluba sa parom 70 datira iz 1908. godine. Domaćin je velikih takmičenja,  a The TOUR Championship prvi put je tu održan 1998. godine. Od 2004. godine ovaj turnir se redovno održava u Atlanti.