Rori na krovu Evrope

Dubai je bio prilično prijatno mesto za mene – izjavio je Rori Mekilroj, nakon četvorodnevne finalne borbe u trci za Dubai u kojoj je, prema običaju, fanove dovodio do infarkta, a onda u direktnom obračunu sa glavnim konkurentom Endijem Salivenom šampionski stvari postavio na svoje mesto. Osvojio je DP Wold Tour Championship i drugi put zaredom postao i ukupni pobednik trke za Dubai.

Tako je za četiri dana nekadašnji svetski broj jedan, prilično mršavu sezonu sa svega tri pobede na evropskom turu ipak preokrenuo u relativan uspeh. Džordan Spit sa 11,80 i  i Džejson Dej 11,76 bodova  na svetskoj rang listi ostali su ispred njega, ali im se Rori sada približio na 11,32, pa bi početak naredne sezone mogao doneti često tumbanje na vrhu kakvo je zabeleženo i u drugoj polovini ove godine kada su se ova tri golfera smenjivala na tronu iz nedelje u nedelju. Ponekad se to dešavalo i bez njihove direktne zasluge, čak i kada nisu igrali, ali je superkompjuter nastavljao da preračunava.

Četvrti na svetskoj rang listi Baba Votson sa 7,65 kao i ostali iz Top 10, Džastin Rouz, Riki Fauler, Henrik Stenson, Dastin Džonson, Džim Fjurik i Zek Džonson moraće više da se potrude.

Četvrti dan u finalnom flajtu započeo je u znaku Engleza Endija Salivena koji je već na prvoj rupi birdijem povećao prednost na dva razlike i nastavio da parira svakoj Rorijevoj “ptičici” na narednih deset polja. U drugom delu meča bivši svetski šampion napravio je seriju od tri birdija zaredom, a Saliven je počeo da popušta pod ogromnim pritiskom, pa je rezultat preokrenut u dva razlike za Rorija. Na udaralištu 17. rupe Saliven je izgledao utučeno, njegovi brojni i verni i prilično  bučni navijači sa smajlijem na majicama su zamukli a Rorijevi fanovi su se već radovali. Bivši svetski šampion se ipak potrudio da napravi još jedan dramski zaokret. Iako se očekivalo da odigra neki siguran udarac koji vodi do para, Rori je uspio da promaši kompletno ostrvo i loptica je završila u vodi. Sledeći udarac iz drop zone bio je bolji utoliko što loptica nije završila u jezeru, ali se rupi približiula tek na 12 metara. Saliven je napravio par, a izgledalo je da se gotovo sigurno na poslednju rupu ide sa izjednačenim rezultatom. Rori je tada ponovo iznenadio sve i sa velike udaljenosti preko nekoliko prevoja na terenu uspeo da lopticu smesti u rupu. Poslednja rupa bila je rutinska za oba golfera koji su došla do para.

Rori naravno nije propustio priliku da bude general i posle bitke, objašnjavajući kako je prosto talentovan za duge uspešne patove na 17. rupi. Podsetio je da je slično uradio prošle godine na Rajder kupu, da je imao nekoliko izuzetno dugih udaraca na grinu tokom Meč Plej turnira ove godine.

Biti u stanju da memorišeš ove udarce i osloniti se na to definitivno pomaže – zaključio je Mekilroj.

Iako je tokom tri dana i polovine četvrtog izgledalo da pobedu ima u džepu, ni Saliven nema mnogo razloga da žali jer je odigrao sjajnu sezonu. Startovao je sa 156 mesta da bi se sa tri pobede na Evropskom turu pred finalni meč spustio do 53 pozicije. Na kraju,  godinu je okončao na 36. mestu.

Ovu sezonu na Evropskom turu obeležila je i činjenica da je Rori, zbog povrede članka,  učestvovao na samo 12 turnira. Iako je pravilo da igrač mora igrati na najmanje 13 turnira ovog takmičenja, zbog te povrede napravljen je izuzetak.