Legendarni glas ide u penziju

Iz Severne Irske – Rori Mekilroj!

Iz Engleske – Endi Saliven!

Najčuveniji i najčudesniji glas u golfu najavio je finalni par na DP World Tour Championship-u protekle sedmice, pozdravio se sa igračima, organizatorima, publikom i otišao u – legendu.

Ajvor Robinson 41 godinu najavljivao je igrače na startnom tee off-u u Evropskom turu. Magična kombinacija nazalnog tenora i baršunastog soprana, u srazmeri ipak u korist muževnijih tonova, učinila je vlasnika odavno jedinstvenim. I amateri i profesionalci pokušavali su da imitiraju Robinsona nastojeći da na sličan način izgovore svoje ime. Najveći među njima snimili su čak i svoje pokušaje na disk i te imitacije poklonili Robinsonu na kraju njegovog poslednjeg radnog dana.

Komentatori su se dosetili da baš ovoj prilici, kao nikada pre, pristaje fraza da je imitacija najiskreniji oblik laskanja. Teško da bi se na drugi način moglo objasniti srdačnost na licima Rorija, Džastina Rouza i ostalih zvezda svetskog golf karavana dok pokušavaju da robinsonovski “slome” jezik i kroz nos izgovore svoje ime.

Robinson sa svojih 75 godina još dugo će služiti kao dokaz kako se i glasom koji se izdvaja može stvarati i braniti personalnost i prepoznatljivost, čak i na naizgled ne tako važnim poslovima. Za njegovog vremena svih ostali najavljivači su ipak ostali anonimni, tek delić u ritualu, a naredni će još dugo biti upoređivani sa njim.

Skromni starter to pripisuje svom prirodnom daru, glasu koji se odmah prepoznaje. Još kad tako meko prizemljeni tonovi izlaze iz grla dvometarske ljudine, teško da to iko može da ne primeti.

Godinama je Robson bio i zaštitni znak najpoznatijeg i najvažnijeg turnira na svetu, The Open-a. Kao svedočanstvo o njegovoj posvećenosti svom poslu u  golfu ostale su priče o gotovo neverovatnoj “rutini”. Uvek je bio na startnom mestu 90 minuta ranije. Od prvog do poslednjeg flajta Robson je stoički izbegavao hranu, vodu, kafu, odlazak u toalet. Pričalo se da je tako u sedmici The Open-a znao da izgubi i do 15  kilograma. U zadnjoj nedelji ovogodišnje sezone, posljednjeg radnog dana čuvenog najavljivača, sve je bilo na mestu – i glas i kilogrami. Bilo je i viška emocija golfera u trenutku kada je prestala hladna profesionalna distanca omeđena rukovanjem pred početak igre. Britanski džin ostao je ostrvski odmeren čak i u toj prilici, rutinski je savio svoje papire i još jednom pogledao na najavljivačnicu i na trenutak zastao.

Nedostajao je samo glas ispunjen helijumom, što je još jedan od pokušaja opisa čudesnih tonova, da najavi:

Aj-vor Rob-son!