Pobeda srpskog golf tima u Južnoj Africi

Srpski golf tim ostvario je veliki uspeh osvajanjem prvog mesta na međunarodnom „Dajners pro-am“ turniru koji je održan u južnoafričkom Durbanu. Ovo je bilo 24. izdanje turnira koji spada u najcenjenija takmičenja najboljih svetskih amatera i koji je Srbija prvi put osvojila u svom debitantskom nastupu 2011. godine.

Diners Club International ProAm Classic 2015 17-19 November 2015 Zimbali Golf Resort, Durban, South Africa. ©Phil INGLIS
Diners Club International ProAm Classic 2015
17-19 November 2015, Zimbali Golf Resort, Durban, South Africa. ©Phil INGLIS

Srbiju su predstavljali pobednici Dajners turnira u Beogradu, Lina Dedijer, Aleksandar Stojiljković i Predrag Filipović, a pošto je svaki tim bio pojačan za profesionalnog golfera, sa srpskim predstavnicima je nastupao Englez iz Durbana, Džejson Bird.

Turnir se igrao u dve runde, prva je odigrana na terenima u Umhlaliju, dok se finale igralo na Zimbaliju. Učestvovalo je ukupno 16 ekipa, a pored Srbije su tu bila i po dva tima iz Južne Afrike i Slovenije i predstavnici Kolumbije, Nigerije, Angole, Austrije, Ekvadora, Hrvatske, Poljske, Indije, Mozambika, SAD i Nemačke.

Diners 6

Lina Dedijer je istakla sjajnu saradnju u srpskom timu.

– Ovo je bilo veliko životno iskustvo za mene. Bili smo fantastični kao tim, odlično smo se dopunjavali, bodrili i navijali. Veoma smo ponosni što smo ostvarili pobedu – rekla je Dedijer.

Diners Club International ProAm Classic 2015 17-19 November 2015 Zimbali Golf Resort, Durban, South Africa. ©Phil INGLIS
Diners Club International ProAm Classic 2015, 17-19 November 2015 Zimbali Golf Resort, Durban, South Africa. ©Phil INGLIS

Predrag Filipović je imao samo reči hvale za svoje saigrače.

– U oba dana smo imali sjajne rezultate. Prvog dana izvanredno je igrala Lina Dedijer, a drugog je Aleksandar Stojiljković odigrao +3. Bili smo pravi tim i na kraju smo uspeli da osvojimo prvo mesto i tako skinemo Južnu Afriku sa trona koja je u prethodne dve godine pobeđivala – zaključio je Filipović.

Srbija je na kraju imala 168 poena iz obe runde, što je za poen više od Kolumbije i četiri poena više od predstavnika Južne Afrike, dvostrukih uzastopnih pobednika ovog turnira.

Autor teksta: Branislav Jocić

(Tekst preuzet sa portala N1)

Legendarni glas ide u penziju

Iz Severne Irske – Rori Mekilroj!

Iz Engleske – Endi Saliven!

Najčuveniji i najčudesniji glas u golfu najavio je finalni par na DP World Tour Championship-u protekle sedmice, pozdravio se sa igračima, organizatorima, publikom i otišao u – legendu.

Ajvor Robinson 41 godinu najavljivao je igrače na startnom tee off-u u Evropskom turu. Magična kombinacija nazalnog tenora i baršunastog soprana, u srazmeri ipak u korist muževnijih tonova, učinila je vlasnika odavno jedinstvenim. I amateri i profesionalci pokušavali su da imitiraju Robinsona nastojeći da na sličan način izgovore svoje ime. Najveći među njima snimili su čak i svoje pokušaje na disk i te imitacije poklonili Robinsonu na kraju njegovog poslednjeg radnog dana.

Komentatori su se dosetili da baš ovoj prilici, kao nikada pre, pristaje fraza da je imitacija najiskreniji oblik laskanja. Teško da bi se na drugi način moglo objasniti srdačnost na licima Rorija, Džastina Rouza i ostalih zvezda svetskog golf karavana dok pokušavaju da robinsonovski “slome” jezik i kroz nos izgovore svoje ime.

Robinson sa svojih 75 godina još dugo će služiti kao dokaz kako se i glasom koji se izdvaja može stvarati i braniti personalnost i prepoznatljivost, čak i na naizgled ne tako važnim poslovima. Za njegovog vremena svih ostali najavljivači su ipak ostali anonimni, tek delić u ritualu, a naredni će još dugo biti upoređivani sa njim.

Skromni starter to pripisuje svom prirodnom daru, glasu koji se odmah prepoznaje. Još kad tako meko prizemljeni tonovi izlaze iz grla dvometarske ljudine, teško da to iko može da ne primeti.

Godinama je Robson bio i zaštitni znak najpoznatijeg i najvažnijeg turnira na svetu, The Open-a. Kao svedočanstvo o njegovoj posvećenosti svom poslu u  golfu ostale su priče o gotovo neverovatnoj “rutini”. Uvek je bio na startnom mestu 90 minuta ranije. Od prvog do poslednjeg flajta Robson je stoički izbegavao hranu, vodu, kafu, odlazak u toalet. Pričalo se da je tako u sedmici The Open-a znao da izgubi i do 15  kilograma. U zadnjoj nedelji ovogodišnje sezone, posljednjeg radnog dana čuvenog najavljivača, sve je bilo na mestu – i glas i kilogrami. Bilo je i viška emocija golfera u trenutku kada je prestala hladna profesionalna distanca omeđena rukovanjem pred početak igre. Britanski džin ostao je ostrvski odmeren čak i u toj prilici, rutinski je savio svoje papire i još jednom pogledao na najavljivačnicu i na trenutak zastao.

Nedostajao je samo glas ispunjen helijumom, što je još jedan od pokušaja opisa čudesnih tonova, da najavi:

Aj-vor Rob-son!

Rori na krovu Evrope

Dubai je bio prilično prijatno mesto za mene – izjavio je Rori Mekilroj, nakon četvorodnevne finalne borbe u trci za Dubai u kojoj je, prema običaju, fanove dovodio do infarkta, a onda u direktnom obračunu sa glavnim konkurentom Endijem Salivenom šampionski stvari postavio na svoje mesto. Osvojio je DP Wold Tour Championship i drugi put zaredom postao i ukupni pobednik trke za Dubai.

Tako je za četiri dana nekadašnji svetski broj jedan, prilično mršavu sezonu sa svega tri pobede na evropskom turu ipak preokrenuo u relativan uspeh. Džordan Spit sa 11,80 i  i Džejson Dej 11,76 bodova  na svetskoj rang listi ostali su ispred njega, ali im se Rori sada približio na 11,32, pa bi početak naredne sezone mogao doneti često tumbanje na vrhu kakvo je zabeleženo i u drugoj polovini ove godine kada su se ova tri golfera smenjivala na tronu iz nedelje u nedelju. Ponekad se to dešavalo i bez njihove direktne zasluge, čak i kada nisu igrali, ali je superkompjuter nastavljao da preračunava.

Četvrti na svetskoj rang listi Baba Votson sa 7,65 kao i ostali iz Top 10, Džastin Rouz, Riki Fauler, Henrik Stenson, Dastin Džonson, Džim Fjurik i Zek Džonson moraće više da se potrude.

Četvrti dan u finalnom flajtu započeo je u znaku Engleza Endija Salivena koji je već na prvoj rupi birdijem povećao prednost na dva razlike i nastavio da parira svakoj Rorijevoj “ptičici” na narednih deset polja. U drugom delu meča bivši svetski šampion napravio je seriju od tri birdija zaredom, a Saliven je počeo da popušta pod ogromnim pritiskom, pa je rezultat preokrenut u dva razlike za Rorija. Na udaralištu 17. rupe Saliven je izgledao utučeno, njegovi brojni i verni i prilično  bučni navijači sa smajlijem na majicama su zamukli a Rorijevi fanovi su se već radovali. Bivši svetski šampion se ipak potrudio da napravi još jedan dramski zaokret. Iako se očekivalo da odigra neki siguran udarac koji vodi do para, Rori je uspio da promaši kompletno ostrvo i loptica je završila u vodi. Sledeći udarac iz drop zone bio je bolji utoliko što loptica nije završila u jezeru, ali se rupi približiula tek na 12 metara. Saliven je napravio par, a izgledalo je da se gotovo sigurno na poslednju rupu ide sa izjednačenim rezultatom. Rori je tada ponovo iznenadio sve i sa velike udaljenosti preko nekoliko prevoja na terenu uspeo da lopticu smesti u rupu. Poslednja rupa bila je rutinska za oba golfera koji su došla do para.

Rori naravno nije propustio priliku da bude general i posle bitke, objašnjavajući kako je prosto talentovan za duge uspešne patove na 17. rupi. Podsetio je da je slično uradio prošle godine na Rajder kupu, da je imao nekoliko izuzetno dugih udaraca na grinu tokom Meč Plej turnira ove godine.

Biti u stanju da memorišeš ove udarce i osloniti se na to definitivno pomaže – zaključio je Mekilroj.

Iako je tokom tri dana i polovine četvrtog izgledalo da pobedu ima u džepu, ni Saliven nema mnogo razloga da žali jer je odigrao sjajnu sezonu. Startovao je sa 156 mesta da bi se sa tri pobede na Evropskom turu pred finalni meč spustio do 53 pozicije. Na kraju,  godinu je okončao na 36. mestu.

Ovu sezonu na Evropskom turu obeležila je i činjenica da je Rori, zbog povrede članka,  učestvovao na samo 12 turnira. Iako je pravilo da igrač mora igrati na najmanje 13 turnira ovog takmičenja, zbog te povrede napravljen je izuzetak.

Veliko finale Fedeks kupa u Atlanti

Na terenu golf kluba Ist Lejk u Atlanti 30 najbolje plasiranih golfera, od četvrtka 24. septembra do nedelje 27. septembra odlučiće ukupnog šampiona Fedeks kupa i dobitnika bonusa od 10 miliona dolara. Iako je Džejson Dej nakon trijumfa na čikaškom BMW Championship-u prošle sedmice prikupio do sada 6.680 bodova, ispred Džordana Spita sa 4.392 boda, uz znatno veću razliku prema trećeplasiranom Rikiju Fauleru, četvrtom Henriku Strensonu i petom Babi Votsonu, ništa još nije odlučeno.

Zapravo, finale tek sada počinje četvorodnevnim takmičenjem koje golferi znaju jednostavno kao The TOUR. Svi dodašnji bodovi služe da odrede poredak od prvog do 30. mesta, a onda se resetuju. Tako, prvoplasirani Džejson Dej u četvrtak startuje sa “svega” dve hiljade poena, Spit sa 1.800, treći sa 1.600, četvrti sa 1.440 poena, peti 1.280 i tako do poslednjeg  sa 184 poena.

Matematićki model osmišljen za ovu priliku stavlja prvih pet igrača sa liste u poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini. Dovoljno je da neko od njih pobedi u Atlanti i biće ukupni pobednik Fedeks kupa. Svima ostalima potrebno je da pobede, ali i da se slože druge kockice, odnosno da igrači sa vrha liste odigraju slabije. Teoretske šanse da osvoji Fedeks kup, tako ima i tridesetoplasirani Heris Ingliš. Ali, potrebno je izmedju ostalog da Džejson Dej završi na posljednjem mestu na The TOUR-u. Sa druge strane, teoretski, Džeson Dej bi mogao da bude ukupni pobednik ako završi na 29. mestu, ali bi zato i njegovi direktni konkurenti iz petorke trebalo da odigraju krajnje loše. Mnogi se sećaju Fedeks kupa 2012. godine, kada je Rori Mekilroj u završni meč ušao sa dve pobede iz plejofa, a Brent Snedeker bez ijednog trijumfa, ali ušuškan u prvih pet. A onda je Snedeker odigrao partiju života i pobedio.

Uzbuđenja očigledno neće nedostajati, a pored Fedeks kupa očekuje se i da se vidi da li je ostvareni dečački san Džejsona Deja, koji je od ove sedmice zauzeo prvo mesto na svetskoj rang listi, ispred Rorija Mekilroja i Džordana Spita, još jedna sezonska pojava ili nešto na šta će golferska javnost morati da se navikne.

Teren Ist Lejk Golf Kluba sa parom 70 datira iz 1908. godine. Domaćin je velikih takmičenja,  a The TOUR Championship prvi put je tu održan 1998. godine. Od 2004. godine ovaj turnir se redovno održava u Atlanti.

Fedex kup – juriš na kotu 30

Ekspedicija  najboljih golfera odabranih u drugom krugu plejofa Fedex kupa, nakon predaha od 14 dana iz Bostona seli se u četvrtak u Čikago, na teren Conway Farms golf kluba. Pretposlednja runda velikog takmičenja nema uobičajenog kata, tako da će svih preostalih 70 igrača igrati četiri dana. Ali, kat je ovde najveći, jer će se samo 30 najbolje plasiranih kvalifikovati za završni turnir u Atlanti od 24. do 27. septembra na Coca Cola Championship-u. Tada će se preraspodeliti i 35 miliona dolara bonusa od kojih čak deset miliona pripada ukupnom pobedniku.  Džordan Spit, Džejson Dej i Riki Fauler, kojima stručnjaci daju najveće šanse za titulu ukupnog pobednika Fedeksa, u četvrtak i petak igraće zajedno u flajtu. Bez šanse nisu i Henrik Stenson i Baba Votson koji će biti u flajtu sa nepredvidivim Čarlijem Hofmanom. Aktuelnom svetskom broju jedan Roriju Mekilroju biće nešto “mirnije” sa Hidekijem Matsujamom i Brentom Snedekerom. Rezultati iz prva dva dana odrediće raspored za subotu, a potom ovi za nedelju i konačno razigravanje, nakon kojeg 40 golfera može na odmor.

Turnir u Čikagu trebalo bi konačno i da odredi ko će na nešto duže vreme zasesti na svetski tron. Uprkos obostrano lošoj igri, a zahvaljujući pomalo i komplikovanoj računici, voljom “superkompjutera” Džordan Spit i Rori Mekilroj se već četiri sedmice smenjuju na vrhu.

“Ne osećam da je moja igra daleko iako rezultati jesu. Sve je kao čudan san”,  pravdao se prethodnih sedmica Spit za dva izgubljena kata. Mekilroj je bio još originalniji izjavom da svi znaju ko sada igra najbolje na svetu, ali da to nije on. On je, ipak, dodao da konačno mora stresti rđu sa sebe. Obojici bi račune, mogao da pokvari Džejson Dej koji je poslednjih sedmica eksplodirao do trećeg mesta, a teoretski bez šansi nisu ni četvrti Baba Votson, zatim petoplasirani Riki Fauler koji je pobedio u Bostonu i šesti Henrik Stenson koji, kao i prethodnih godina, pokazuje uzlaznu formu i sjajne rezultate.

Teren Conway Farms otvoren je 1991. godine kao privatni klub po dizajnerskoj zamisli Toma Facija. U zelenilu predgrađa Čikaga (Lejk Forest) na prostoru od 209 hektara osmišljen je par terena 71. Dva igrača koji će u četvrtak opet ovde zaigrati, nose lepe uspomene. Pre dve godine na BMW Champnionship-u pobedio je Zek Džonson sa rekordnim rezultatom 16 ispod para. Rekord najbolje runde ipak drži Džim Fjurik sa svega 59 udaraca.

Golf na Olimpijadi – važno je pobediti

Na novoizgrađenom terenu Reserva Marapendi, u najpoznatijem brazilskom gradu i nekadašnjoj prestonici Rio de Žaneiru, tokom narednih Olimpijskih igara, prvi put posle 112 godina odmeriće se i po 60 golfera i golferki sa svih meridijana.

brazil olimpyc games

Uprkos kritikama koje su se mogle čuti, o tome da ne bi trebalo odstupiti od Kubertenovog pravila “važno je učestvovati”, te da bi i ovu disciplinu valjalo prepustiti amaterima, organizatori su se opredelili za učešće najvećih profesionalnih golferskih zvezda. Poseban način izbora, ipak će neke od, prvenstveno američkih velemajstora ovog sporta, ostaviti kod kuće. Osnov za izbor 60 igrača i igračica biće svetska rang lista. Igrači u okviru TOP-15 na rang listi na dan 11. jula  2016. godine  imaće pravo učešća, uz jednu ogradu: ne više od četiri golfera iz jedne zemlje. Ostatak će opet biti određen prema svetskoj rang listi, uz ograničenje sa najviše dva igrača po zemlji, za države koje nemaju više od dva igrača u prvih 15 . Kada bi lista bila zaključena poslednjeg dana ovog avgusta , na primer, na olimpijski turnir bi od Amerikanaca mogli da idu samo Džordan Spit, Baba Votson, Džim Fjurik i Dastin Džonson, dok bi sa liste od prvih 15 ispali Riki Fauler, Zak Džonson, Džimi Voker i Met Kučar, a 16. plasirani Brus Kepka ne bi imao osnova ni da se žali.

Brazil kao zemlja domaćin ima pravo na učešće po jednog golfera i golferke.  Teško da neko može tu privilegiju uzeti 43-godišnjem Adilsonu da Silvi, koji zauzima 330. mesto na svetu. Trenutna konkurencija iz domovine nalazi se na 662. mestu svetske rang liste.

Pravila predviđaju i da Afrika, Južna Amerika, Azija, Evropa i Okeanija imaju najmanje po jednog golfera i golferku, ukoliko nisu ušli u kvotu preko rang liste. Za Evropu ova kvota je besmislena, ali ne i za svaki deo sveta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Golf teren Reserva Marapendi  nalazi se u delu grada koji se zove Rio Bara da Tijuka, pet kilometara od olimpijskog sela. Dizajnirao ga je Žilbert Hans (na slici). Takmičenje će moći da posmatra oko 2.500 gledalaca sa rezervisanim sedištima i još oko 17.500 stojećih. Posle Igara, teren će ostati otvoren za javnost u cilju promocije i razvoja sporta u Brazilu, sve u nadi da Da Silva ne mora biti jedini Brazilac u TOP 500. Izgradnju golf terena, kao i ostalih sportskih objekata namenjenih Olimpijadi pratili su brojni protesti, jer značajan deo karioka smatra da im igre nisu najvažnije, s obzirom da zemlja grca u dugovima.

Svečano otvaranje Olimpijade zakazano je za 5. avgust naredne godine. Muškarci na golf teren izlaze 11. avgusta, a žene šest dana kasnije.

Golf je poslednji put bio olimpijska disciplina na Igrama u Sent Luisu 1904. Godine.

Fedeks Kup – druga stanica Boston

Dok servisne službe pokušavaju da vrate u normalno stanje golf teren u Nju Džersiju, poprište velike borbe i sjajne pobede Džejsona Deja, veliki karavan sa stotinu najboljih igrača seli se u Boston. Druga runda plejofa Fedeks kupa, Deutche bank Championship odigraće se od četvrtka do nedelje na terenu TPC Boston. Igralište smešteno između Bostona i Rod Ajlenda otvoreno je 2002. godine uz dizajnerske zamisli legendarnog Arnolda Palmera, a renovirano pet godina kasnije.

Četiri runde u Bostonu presudiće kojih 30 igrača neće ići u Čikago na pretposlednji turnir ovog razigravanja, ali posle ove nedelje možda bi se mogli nazreti i obrisi ovogodišnjeg šampiona Fedeks kupa, koji će se, pored slave, častiti i sa bonusom od oko 10 miliona dolara. Do prošlonedeljnog The Barclays-a izgledalo je da bi ovogodišnji pobednik dva mejdžora, kao i  vicešampion jednog, Džordan Spit trebalo samo da bez grča privede sezonu kraju. Spit međutim nije uspio da pređe ni kat na Barclays-u, a Džejson Dej je ubedljivo pobedio i sa osvojenih 2.000 bodova trenutni je lider na tabeli za Fedeks kup.

U Džejsonovoj pobedi ima čak i ispravljanja medijske nepravde koja mu je naneta sedmicu ranije. Kada je pobedio na Wyndham Championshipu, poslednjoj stanici pred plejof, za njega nije bilo mesta u naslovima, jer su se mediji više bavili činjenicom da je drugoplasirani sa tog turnira Spit smenio Rorija Mek Ilroja sa mesta broj jedan svetske rang liste. Već posle kata bilo je jasno da je Spit opet drugi, a da se Rori, koji nije ni igrao u Nju Džersiju, ni kriv ni dužan vratio na čelo svetskih golfera. Naslovi su zato pripali furioznom Džejsonu, koji je ne samo stao na čelo tabele Fedeks kupa, već i zapretio pohodom na svetski tron. Ali i Rori se, nakon oporavka od povrede noge, vraća na teren, pa će od četvrtka biti uzbuđenja napretek.

Hroničari su za Spita odmah našli poređenje sa Tomom Limanom koji je titulu najboljeg golfera sveta u aprilu 1997. godine na nedelju dana preuzeo od Grega Normana, Legendarni Norman vratio se, potom, na prvo mesto i držao ga još devet sedmica, a onda su se neko vreme smenjivali Erni Els i Tajger Vuds, dok tamnoputi golfer nije učvrstio svoju poziciju i obeležio prvu dekadu trećeg milenijuma. Iza Limana je ostala rečenica: “Bolje i sedmicu šampion – nego nikad”. Od tog poređenja strahuju fanovi 21-godišnjeg Spita, verovatno bez razloga.

Za Bostonom će do sledeće prilike žaliti Adam Skot, Čarli Švarcel, Džon Piterson i Adam Hadvin koji su u poslednjem trenutku lošom igrom na The Barclayus-u izgubili pozicije u prvih 100. Umesto njih šansu su iskoristili Spenser Levin, Luk Donald, Karlos Ortiz i Džejson Dafner koji su se dobrom igrom i visokim plasmanom ukrcali u poslednji voz za Boston.

Turnir u Nju Džersiju po jednom događaju spominjaće se još dugo. Brajan Harman, u četvrtoj rundi napravio je četiri bogija, jedan birdi, ali i dva puta hole-in-one, na 3. i 14. rupi. Harman je u svojoj karijeri odigrao 1.657 puta na rupama par tri i – ništa. A onda dva puta u jednom danu. Nik Faldo je podsetio da je statistički šansa da se to desi jedan prema 67 miliona, sto je manje verovatno nego da dobijete glavnu premiju na Loto-u. Pa, ipak, ovaj nesvakidašnji događaj desio se i dva puta ranije. Japanac Jasaku Miacato učinio je to 2006. godine na Reno-Tahoe Open-u, a amater Bil Vedon 1955. godine na tuniru, koji je kasnije prerastao u poznati Travelers Championship.

Dobar uvod za novo ispisivanje stranica istorije golfa, od četvrtka u Bostonu.

Veliko finale Fedeksa u četiri čina

Može biti samo jedan! Prvi među golferima sveta za sezonu 2014/15 biće određen u četiri naredne sedmice plejofa Fedeks kupa, kroz planetarni događaj za koji ukupan zbir redovnih nagrada i bonusa premašuje 67 miliona dolara.

Veliko finale, po svojevrsnom nokaut sistemu počeće prvim stepenikom u četvrtak 27. avgusta turnirom The Barclays. Na teren Plainfield u Nju Džersiju trebalo bi da izađe 125 prvorangiranih igrača sa Fedeksove liste. U nedelju će se znati ko će osvojiti nove bodove, ali i kojih 25 igrača neće biti naredne sedmice u drugom krugu u Bostonu, na Deutsche Bank Championship-u. Za treću etapu, potom, sredinom septembra u Čikagu na BMW Championship-u kvalifikovaće se 70 prvoplasiranih iz Bostona. Oni će se boriti za prvih 30 mesta koja garantuju učešće u Atlanti od 24. do 27. septembra na Coca Cola Championship-u, završnom događaju sezone, gde će na terenu golf kluba Ist Lejk biti krunisan novi Fedeksov šampion i okićen sa dodatnih desetak miliona dolara bonusa.

cup-fedex-cup-trophy-golf_3193212

PGA Tour sezona počela je prošlog oktobra sa sa Fris.com Open, a završila prošle sedmice 43. turnirom po redu Wyndham Championship-om, na kome su mnogi, uključujući i legendarnog Tajgera Vudsa pokušavali da uhvate posljednji voz za Nju Džersi.

Tokom godine u zavisnosti od rezultata turnira kreirana je rang lista. Pobednici na redovnim turnirima PGA dobijali su po 500 poena, na mejdžorima 600, na World Golf Championship-u 550 i tako redom. Trenutno prvorangirani Džordan Spit tako je sakupio 4.169 poena, drugi je Džejson Dej sa 2.459, treći Baba Votson sa 2.407, deveti Rori Mek Ilroj sa 1.567 bodova…

Posebno interesovanje miliona poklonika golfa sigurno će prvog dana biti usmereno upravo prema flajtu u kome će se u četvrtak naći zajedno trojica trenutno prvoplasiranih, Spit, Džejson i Votson. Iako je Spit zbog konstatne forme nesporni favorit, stvari se, iz sedmice u sedmicu, mogu drastično promeniti, jer pobednicima na svakom od četiri naredna turnira pripada četvorostruko više bodova nego tokom redovne sezone – po 2.000. Ovakva raspodela, na drugoj strani, ostavila je prostora za kalkulacije, pa je tako Rori Mek Ilroj najavio da će propustiti prvi turnir The Barclaus, navodeći da svom povređenom članku zbog koga je odsustvovao sa golf terena u julu namerava da obezbedi još jednu sedmicu odmora. Njegovim naumom krenuo je i Luj Osthjuzen koji je trenutno 28. na Fedeksovoj listi sa 1.088 bodova. Računica je, očigledno, da ne postoje ni teoretske šanse da njih dvojica mogu ispasti u prvom krugu, odnosno da ih neigranje može izgurati izvan prvih 100.

Uvođenjem Fedeks kupa PGA Tour ušao je u novu eru 2007. godine. Prvi pobednik bio  je Tajger Vuds koji je svojoj zaradi pripojio i deset miliona dolara nagrade. On je to ponovio i 2009. godine, a između titulom i milionima okitio se Vidžej Sing. Džim Fjurik pobedio je 2010, Bil Has 2011, Brent Snedeker 2012,  Henrik Stenson 2013, a Bili Horšel prošle godine.

Odbrojavanje za novog šampiona je počelo.