Razmišljanje o golfu koje živi već 116 godina

Sud časti, tumač karaktera

Gotovo da nema golfera bez svoje definicije ove igre. Tek što krene tom ulicom u jednom smeru (još jedna definicija), golfer svojim sagovornicima, pogotovo onima koji se dvoume da uzmu štapove u ruke, počinje da objašnjava zašto je to više od igre. U pomoć priziva filozofiju, mudre izreke, ekonomsku opravdanost, novu osećajnost…

Ipak, literarno nasleđe koje je ostavio Dejvid Robertson Forgan i 116 godina kasnije ocenjuje se kao najmanji zajednički sadržalac misli istinskih poklonika golfa. Forgan je od Škotske do Amerike napravio karijeru internacionalno poznatog bankara i golfera svetske klase, a ostao je upamćen i kao sjajan pripovedač. Za sebe je voleo da kaže da je rođen sa golferskim štapom u ruci. I stvarno, svet je ugledao u golferskoj Meki, Sent Endrjusu u Škotskoj 1862. godine. Njegov otac je imao kompaniju za proizvodnju golf opreme. Kao golfer osvajao je amaterska prvenstva. Deo jednog njegovog govora iz 1889. godine, ostao je zapisan kao – GOLFERSKI KREDO

 

Golf je nauka,

proučavanje života u kojem možete

da iscrpite sebe ali nikada svoju temu.

To je takmičenje, dvoboj, ili tuča,

koja zahteva hrabrost, veštinu, strategiju i samokontrolu.

To je test temperamenta, sud časti, tumač karaktera.

On daje priliku čoveku da igra i da bude džentlmen.

Golf znači odlazak u božije dvorište, približavanje prirodi,

svež vazduh, vežbu, skidanje mentalne paučine,

istinsku rekreaciju umornog tkiva.

To je lek za brigu, protivotrov za zabrinutost.

Golf podrazumeva drugarstvo sa prijateljima, društveni odnos,

prilike za učtivost, ljubaznost i velikodušnost prema protivniku.

Promoviše ne samo fizičko zdravlje, već i moralnu snagu…

St Andrews drf

Ludi kamen na 16. rupi

Andreas Harto na originalan način proslavio je u petak birdi na 16. rupi Himmerland Golf and Spa Resorta, na rundi u okviru European tour-a. Tek što je loptica nestala u senci belog cilindra, klekao je na grin, izvadio prsten iz džepa i zaprosio svoju devojku Luiz.

Prosidba

Uz pokoju suzu radosnicu, čulo se “da”,  a domaća publika je u delirijumu proslavila ovaj potez 27-godišnjeg golfera i plavokose lepotice. Na trenutak, zaboravili su mu da je na ovom Made in Denmark turniru u tom trenutku već izvesno bio ispod cut-a, ali su zato pozdravili ulazak u čarobni vikend i zonu novog života.

Veridba

Nekoliko trenutaka nakon veridbe na grinu, prva čestitka stigla je posredstvom Tvitera upravo od European tour-a, a potom su počele da pljušte najlepše želje.

Kratki kurs o golfu

Kraljica se pita

Preciznog podatka o nastanku golfa nema, ali su igre sa loptom i štapovima prisutne još od srednjeg veka. Holanđani su igrali kolf koji je nastao u 14. veku i podrazumeva udaranje lopte posebnim štapom uz cilj da se pogodi označeno mesto na suprotnom kraju terena. U francuskoj verziji, jeu de mail, lopta je udarana čekicem i slana kroz obruče. U Engleskoj se to zvalo palle maille, (po cemu je londonska ulica Pall Mall dobila ime) i na kraju je evoluiralo u kriket.

Najveća zasluga ipak pripada Škotima. U 15. veku, škotski trgovci su doneli holandsko ludilo za kolfom u svoj dom, u St Andrews, i prisvojili su kolf kao sopstvenu igru, pretvorivši metu u rupu u zemlji.

Naziv “golf” je prvi put pomenut u pravnom aktu iz 1457. godine, kojim ga je kralj zabranio. Džejms II od Škotske je umesto toga i preteče fudbala predložio narodu da se bavi streljaštvom, zbog odbrane zemlje. I kraljevi naslednici Džejms III i Džejms IV svojim aktima su 1471. I 1491. godine su nastavili sa zabranom golfa. Sve tako do škotske kraljice Meri, koja je označena kao prva igračica golfa u istoriji.

Jedan kondor među ptičicama

Birdie (ptičica) je rezultat od jedan ispod para – a što je rezultat bolji, ptica je redja: eagle (orao) je dva ispod para, albatross je tri ispod, dok se četiri ispod para nezvanicno naziva condor. Dobiti condor – ili hole-in-one na rupi sa parom 5 gotovo je – nemoguće. Postoji samo četiri prijavljena slučaja, od kojih je najskoriji tada šesnaestogodisnjeg Džeka Bartleta (Jack Bartlett), na terenu Royal Wentworth Falls Country Club u Novom Južnom Velsu u Austaliji, 2007. godine.

Pravila u miru i ratu

Najstarija poznata pravila golfa napisana su 1744. u jednom golf klubu u Edinburgu. Jednom u nekoliko godina pravila se dopunjuju ili menjaju ali osnov igre se ne dira. Izuzetak je bio za vreme drugog svetskog rata kada je Richmond Golf Club uradio nacrt dodatnih pravila, da bi igrači znali šta da rade ukoliko su bačene bombe usred igre. Ove dužnosti igrača su podrazumevale prikupljanje gelera (koji bi mogli da oštete kosilice), kao i dozvolu da u toku pucnjave ili bombardovanja odu u sklonište i bez kazne zamene lopticu izmeštenu neprijateljskom akcijom.

Crno na belo

Rane loptice za golf bile su punjene perjem. Perje bi bilo punjeno u kožne omote gvozdenom šipkom, a proizvođaci loptica su mogli da proizvedu 50 do 60 loptica nedeljno. Četrdesetih godina 19. veka, loptice za golf su pravljene od materijala zvanog gutta percha (vrsta prirodne gume). Ove loptice su bile jeftinije i tvrđe od perjane verzije, ali su i zahtevale da štapovi za golf postanu teži i opasniji po tlo. Ostalo je zabelezeno da je američki predsednik Vudro Vilson (Woodrow Wilson) koristio loptice obojene u crno da bi mogao da igra čak i dok pada sneg.

Svuda iste rupe

Golf rupice su široke 41/4 inča, i takve su od 1891. godine. Tada je najpoznatiji golf klub na svetu, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R & A) pisao knjigu pravila, a njihova sprava za pravljenje rupa (holecutter) je imala te mere. Pre izuma holkatera, golf rupe su kopane mistrijom.

Govor odeće

Premda je golf u pocetku bio rezervisan za bogate i teške protestante, danas je otvoren za svakog ko poseduje odvratnu odeću – rekao je jednom prilikom Dejv Beri (Dave Barry). Česta drečavost odeće za golf potiče jos iz 18. veka kada su igrači nosili crvene jakne za igru. Klubovi su odeću shvatali veoma ozbiljno i neprikladan “outfit” je mogao da dovede do kazne. Iako retko, golf odeća je imala i drugi jezik simbola. Juznoafrički golfer Gary Player je 1960. godine na Open Championship turniru u St. Andrews-u nosio pantalone sa jednom belom i jednom crnom nogavicom u znak protesta protiv aparthejda.

Udarac za million dolara

Među neobičnim golf terenima izdvaja se Green Zone Golf Club na granici Finske i Švedske: pola rupa je u jednoj zemlji, a pola u drugoj. Juznoafricki Legend Golf and Safari Resort ima tee koji je na planini više od 400 metara iznad grina. Hole-in-one, na ovoj rupi vredi million dolara.