Golf na Olimpijadi – važno je pobediti

Na novoizgrađenom terenu Reserva Marapendi, u najpoznatijem brazilskom gradu i nekadašnjoj prestonici Rio de Žaneiru, tokom narednih Olimpijskih igara, prvi put posle 112 godina odmeriće se i po 60 golfera i golferki sa svih meridijana.

brazil olimpyc games

Uprkos kritikama koje su se mogle čuti, o tome da ne bi trebalo odstupiti od Kubertenovog pravila “važno je učestvovati”, te da bi i ovu disciplinu valjalo prepustiti amaterima, organizatori su se opredelili za učešće najvećih profesionalnih golferskih zvezda. Poseban način izbora, ipak će neke od, prvenstveno američkih velemajstora ovog sporta, ostaviti kod kuće. Osnov za izbor 60 igrača i igračica biće svetska rang lista. Igrači u okviru TOP-15 na rang listi na dan 11. jula  2016. godine  imaće pravo učešća, uz jednu ogradu: ne više od četiri golfera iz jedne zemlje. Ostatak će opet biti određen prema svetskoj rang listi, uz ograničenje sa najviše dva igrača po zemlji, za države koje nemaju više od dva igrača u prvih 15 . Kada bi lista bila zaključena poslednjeg dana ovog avgusta , na primer, na olimpijski turnir bi od Amerikanaca mogli da idu samo Džordan Spit, Baba Votson, Džim Fjurik i Dastin Džonson, dok bi sa liste od prvih 15 ispali Riki Fauler, Zak Džonson, Džimi Voker i Met Kučar, a 16. plasirani Brus Kepka ne bi imao osnova ni da se žali.

Brazil kao zemlja domaćin ima pravo na učešće po jednog golfera i golferke.  Teško da neko može tu privilegiju uzeti 43-godišnjem Adilsonu da Silvi, koji zauzima 330. mesto na svetu. Trenutna konkurencija iz domovine nalazi se na 662. mestu svetske rang liste.

Pravila predviđaju i da Afrika, Južna Amerika, Azija, Evropa i Okeanija imaju najmanje po jednog golfera i golferku, ukoliko nisu ušli u kvotu preko rang liste. Za Evropu ova kvota je besmislena, ali ne i za svaki deo sveta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Golf teren Reserva Marapendi  nalazi se u delu grada koji se zove Rio Bara da Tijuka, pet kilometara od olimpijskog sela. Dizajnirao ga je Žilbert Hans (na slici). Takmičenje će moći da posmatra oko 2.500 gledalaca sa rezervisanim sedištima i još oko 17.500 stojećih. Posle Igara, teren će ostati otvoren za javnost u cilju promocije i razvoja sporta u Brazilu, sve u nadi da Da Silva ne mora biti jedini Brazilac u TOP 500. Izgradnju golf terena, kao i ostalih sportskih objekata namenjenih Olimpijadi pratili su brojni protesti, jer značajan deo karioka smatra da im igre nisu najvažnije, s obzirom da zemlja grca u dugovima.

Svečano otvaranje Olimpijade zakazano je za 5. avgust naredne godine. Muškarci na golf teren izlaze 11. avgusta, a žene šest dana kasnije.

Golf je poslednji put bio olimpijska disciplina na Igrama u Sent Luisu 1904. Godine.