Fedex kup – juriš na kotu 30

Ekspedicija  najboljih golfera odabranih u drugom krugu plejofa Fedex kupa, nakon predaha od 14 dana iz Bostona seli se u četvrtak u Čikago, na teren Conway Farms golf kluba. Pretposlednja runda velikog takmičenja nema uobičajenog kata, tako da će svih preostalih 70 igrača igrati četiri dana. Ali, kat je ovde najveći, jer će se samo 30 najbolje plasiranih kvalifikovati za završni turnir u Atlanti od 24. do 27. septembra na Coca Cola Championship-u. Tada će se preraspodeliti i 35 miliona dolara bonusa od kojih čak deset miliona pripada ukupnom pobedniku.  Džordan Spit, Džejson Dej i Riki Fauler, kojima stručnjaci daju najveće šanse za titulu ukupnog pobednika Fedeksa, u četvrtak i petak igraće zajedno u flajtu. Bez šanse nisu i Henrik Stenson i Baba Votson koji će biti u flajtu sa nepredvidivim Čarlijem Hofmanom. Aktuelnom svetskom broju jedan Roriju Mekilroju biće nešto “mirnije” sa Hidekijem Matsujamom i Brentom Snedekerom. Rezultati iz prva dva dana odrediće raspored za subotu, a potom ovi za nedelju i konačno razigravanje, nakon kojeg 40 golfera može na odmor.

Turnir u Čikagu trebalo bi konačno i da odredi ko će na nešto duže vreme zasesti na svetski tron. Uprkos obostrano lošoj igri, a zahvaljujući pomalo i komplikovanoj računici, voljom “superkompjutera” Džordan Spit i Rori Mekilroj se već četiri sedmice smenjuju na vrhu.

“Ne osećam da je moja igra daleko iako rezultati jesu. Sve je kao čudan san”,  pravdao se prethodnih sedmica Spit za dva izgubljena kata. Mekilroj je bio još originalniji izjavom da svi znaju ko sada igra najbolje na svetu, ali da to nije on. On je, ipak, dodao da konačno mora stresti rđu sa sebe. Obojici bi račune, mogao da pokvari Džejson Dej koji je poslednjih sedmica eksplodirao do trećeg mesta, a teoretski bez šansi nisu ni četvrti Baba Votson, zatim petoplasirani Riki Fauler koji je pobedio u Bostonu i šesti Henrik Stenson koji, kao i prethodnih godina, pokazuje uzlaznu formu i sjajne rezultate.

Teren Conway Farms otvoren je 1991. godine kao privatni klub po dizajnerskoj zamisli Toma Facija. U zelenilu predgrađa Čikaga (Lejk Forest) na prostoru od 209 hektara osmišljen je par terena 71. Dva igrača koji će u četvrtak opet ovde zaigrati, nose lepe uspomene. Pre dve godine na BMW Champnionship-u pobedio je Zek Džonson sa rekordnim rezultatom 16 ispod para. Rekord najbolje runde ipak drži Džim Fjurik sa svega 59 udaraca.