Fedeks Kup – druga stanica Boston

Dok servisne službe pokušavaju da vrate u normalno stanje golf teren u Nju Džersiju, poprište velike borbe i sjajne pobede Džejsona Deja, veliki karavan sa stotinu najboljih igrača seli se u Boston. Druga runda plejofa Fedeks kupa, Deutche bank Championship odigraće se od četvrtka do nedelje na terenu TPC Boston. Igralište smešteno između Bostona i Rod Ajlenda otvoreno je 2002. godine uz dizajnerske zamisli legendarnog Arnolda Palmera, a renovirano pet godina kasnije.

Četiri runde u Bostonu presudiće kojih 30 igrača neće ići u Čikago na pretposlednji turnir ovog razigravanja, ali posle ove nedelje možda bi se mogli nazreti i obrisi ovogodišnjeg šampiona Fedeks kupa, koji će se, pored slave, častiti i sa bonusom od oko 10 miliona dolara. Do prošlonedeljnog The Barclays-a izgledalo je da bi ovogodišnji pobednik dva mejdžora, kao i  vicešampion jednog, Džordan Spit trebalo samo da bez grča privede sezonu kraju. Spit međutim nije uspio da pređe ni kat na Barclays-u, a Džejson Dej je ubedljivo pobedio i sa osvojenih 2.000 bodova trenutni je lider na tabeli za Fedeks kup.

U Džejsonovoj pobedi ima čak i ispravljanja medijske nepravde koja mu je naneta sedmicu ranije. Kada je pobedio na Wyndham Championshipu, poslednjoj stanici pred plejof, za njega nije bilo mesta u naslovima, jer su se mediji više bavili činjenicom da je drugoplasirani sa tog turnira Spit smenio Rorija Mek Ilroja sa mesta broj jedan svetske rang liste. Već posle kata bilo je jasno da je Spit opet drugi, a da se Rori, koji nije ni igrao u Nju Džersiju, ni kriv ni dužan vratio na čelo svetskih golfera. Naslovi su zato pripali furioznom Džejsonu, koji je ne samo stao na čelo tabele Fedeks kupa, već i zapretio pohodom na svetski tron. Ali i Rori se, nakon oporavka od povrede noge, vraća na teren, pa će od četvrtka biti uzbuđenja napretek.

Hroničari su za Spita odmah našli poređenje sa Tomom Limanom koji je titulu najboljeg golfera sveta u aprilu 1997. godine na nedelju dana preuzeo od Grega Normana, Legendarni Norman vratio se, potom, na prvo mesto i držao ga još devet sedmica, a onda su se neko vreme smenjivali Erni Els i Tajger Vuds, dok tamnoputi golfer nije učvrstio svoju poziciju i obeležio prvu dekadu trećeg milenijuma. Iza Limana je ostala rečenica: “Bolje i sedmicu šampion – nego nikad”. Od tog poređenja strahuju fanovi 21-godišnjeg Spita, verovatno bez razloga.

Za Bostonom će do sledeće prilike žaliti Adam Skot, Čarli Švarcel, Džon Piterson i Adam Hadvin koji su u poslednjem trenutku lošom igrom na The Barclayus-u izgubili pozicije u prvih 100. Umesto njih šansu su iskoristili Spenser Levin, Luk Donald, Karlos Ortiz i Džejson Dafner koji su se dobrom igrom i visokim plasmanom ukrcali u poslednji voz za Boston.

Turnir u Nju Džersiju po jednom događaju spominjaće se još dugo. Brajan Harman, u četvrtoj rundi napravio je četiri bogija, jedan birdi, ali i dva puta hole-in-one, na 3. i 14. rupi. Harman je u svojoj karijeri odigrao 1.657 puta na rupama par tri i – ništa. A onda dva puta u jednom danu. Nik Faldo je podsetio da je statistički šansa da se to desi jedan prema 67 miliona, sto je manje verovatno nego da dobijete glavnu premiju na Loto-u. Pa, ipak, ovaj nesvakidašnji događaj desio se i dva puta ranije. Japanac Jasaku Miacato učinio je to 2006. godine na Reno-Tahoe Open-u, a amater Bil Vedon 1955. godine na tuniru, koji je kasnije prerastao u poznati Travelers Championship.

Dobar uvod za novo ispisivanje stranica istorije golfa, od četvrtka u Bostonu.